Ana içeriğe atla

Cennetten bir köşe Yalova

Almanya'nın romantik yolu olur da bizim olmaz mı? Yalova - İznik - Bursa hattını romantik yol ilan ediyorum. Okuyunca hak vereceksiniz. 3-4 günlük kısa tatiller için çok ideal bir rota. Bu rotanın ilk durağı cennetten bir köşe Yalova.

Eşim askerliğini Yalova'da yapmıştı, ben her haftasonu çarşı iznine giderdim. Hep aynı otobüs seferi, aynı şoför, aynı hostes, aynı pastane, aynı otel. Tüm Yalova esnafı tanıyordu artık beni :) Civarda gezecek yer çok, izin saatlerini hesaplar hemen bir plan yapardık son saniyeye kadar kullanırdık hakkımızı. Askerliği boyunca bu kadar gezen er de yoktur heralde :)) Bu nedenle Yalova'nın bizde yeri ayrı.

Yalova'da ne yapılır?

Şehir merkezinde, sahilde Yürüyen Köşk bulunuyor. 1936 yılında Atatürk'ün, Çınar ağacının kesilmesini engellemek amacıyla hareket ettirilmesi talimatını verdiği köşk. Müze olarak hizmet vermekte,mutlaka görülmeli.




Karaca Arboretumu, Tema vakfı kurucusu Hayrettin Karaca tarafından kurulan ve evinin de içinde bulunduğu, binlerce çeşit bitkiyi barındıran canlı Ağaç Müzesi. Daha varmadan keyif almaya başlıyorsunuz çünkü ağaçlarla kaplı dar bir yoldan ilerliyorsunuz, masal gibi..
Müzenin peyzajı muhteşem, hiç görmediğiniz, tanımadığınız ağaçlar, çiçekler.. Öyle küçük bir alan da değil gez gez bitmiyor, hayranlıkla çıkıyorsunuz. Gitmeden önce mutlaka arayın, rehberlik hizmeti veriliyor, saatlerini ve giriş ücretini öğrenmekte yarar var.

Termal ilçesi

Adından da anlayacağınız gibi her yerinden şifalı sular fışkıran, yemyeşil cennetten bir köşe sanki. Sağlıklı yürüyüş rotası bulunuyor, bol oksijeni ve manzarayı içinize çeke çeke yürüyorsunuz. Kurşunlu hamam ve termal havuz günü birlik kullanım veya konaklamalı hizmet veriyor,  kullanmak isterseniz hazırlıklı gelin. Sadece gezip çıkacağım derseniz yürüyüş rotası  üzerinde göz suyu, ayak suyu gibi şifalı suların aktığı musluklar da var.
Yalova'ya ilk defa 1927’de giden Atatürk Roma ve Bizans dönemlerinden bu yana kullanılan kaplıcaları çok beğenmiş, sonraki senelerde de sık sık gitmiş, Cumhuriyet tarihinin bazı önemli kararları burada alınmış. Atatürk, vefatından önceki son günlerini de buradaki köşkünde geçirmiş.
Termal'e yakın bir de Sudüşen Şelalesi var, burayı da mutlaka görün derim.





Yalova'da ne yenir?
Balık seviyorsanız merkezde birçok balık restoranı mevcut.
Kömürde piliç de çok meşhur. Biz en son Basrioğlu Piliç Çevirmede tavuk suyu çorba ve kömürde piliç denedik, lezzetliydi.
Sahile yakın bir de Liman Pastanesi vardı, sabah ilk o açardı dükkanı,  sıcacık otlu pogaçasının tadı damağımda, çikolatalı tatlıları da başarılıydı.

Nerede kalınır?
Merkezde kalmak isterseniz Yalova Uygulama Oteli temiz ve uygun bir otel.
Termal ilçesinde kaplıca otelleri var, butik otelden pansiyona birçok seçenek mevcut.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için @minik_gezginler instagram hesabımdan mesaj atabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ankara'da Karadeniz esintileri.. Çamlıdere

İlk yazımızı çok sık gittiğimiz ve çok sevdiğimiz bir yere ayıralım dedik. Çamlıdere, Ankara'ya 1 saat uzaklıkta İstanbul çevre yolundan rahatlıkla gidebileceğiniz sevimli bir ilçe. Çam ormanları, dağ evleri, yaylaları, eski Ankara evleri ve parkları ile huzur dolu sessiz sakin bir ortam sizi bekliyor. Biz neden sık sık gidiyoruz? ➻ Çamlıdere'de hafiften bir Karadeniz havası var ve biz Ankara il sınırları içerisinde bu havayı solumaya bayılıyoruz. ➻ Gezecek, yapacak bir çok şey var hem çocuklar için hem bizim için ama koşturmaya gerek yok. Burada hayat sakin ve huzurlu. İlçeye girer girmez aklımızdaki tüm endişe ve sıkıntıları geride bırakıp şehrin huzurlu atmosferine bırakıyoruz kendimizi. Biz Çamlıdere'de neler yapıyoruz? Şehrin girişinde bizi Ali Semerkandi Hz. 'nin Külliyesi karşılıyor. Arabamızı park edip gezmeye başlıyoruz. Külliye'nin içinde kafeterya, şehrin manzarasını izleyebileceğiniz büyük balkonlar, yöresel ürünler satan dükkanlar, cami,

Ankara'nın Arka Bahçesi Ayaş

Bahar gelince evi dar gelenler, kendini dışarı atmak isteyenler şimdiden haftasonu için bir şeyler düşünmeye başladınız değil mi? Henüz plan yapmadıysanız buyurun size güzel bir öneri: Ayaş Neden Ayaş'a gidelim? Ayaş, Ankara'nın arka bahçesi.. Kısa bir yolculukla (57 km) şehir kafasından çıkarsınız, doğa ve tarihle buluşunca havanız değişir çok da güzel olur. Koruma altına alınmış Ayaş Konakları ve taş sokaklar pek romantik. Konakların bahçelerinden fışkıran çiçeği burnunda kiraz ağaçları ve yükselen meşe odunu kokusu.. Tarihi kent dokusunu uzun uzun yürüyerek keşfedebilirsiniz, cami, konak, hamam ve çeşme yapıları arasında gezinmekten çok keyif alacaksınız. Şehrin karşı yamacında büyük bir yeşil alan ve oyun parkı bulunuyor. Çocuklar oyun oynarken siz de temiz havayı içinize çeker, Ayaş'ı tepeden seyredersiniz. Araba ile kısa bir mesafede Kirazdibi göleti bulunuyor, burası daha çok piknik yapanların tercih ettiği bir yer. Yine de bir gid

Altın Şehir İznik

Yalova - İznik - Bursa rotasının ikinci ayağı İznikteyiz. Çizdiğimiz rotada yol manzaraları şahane, bir an önce varmanın değil yolların keyfini çıkarın derim.  İznik deyince aklıma zeytin ağaçları, çini ve Köfteci Yusuf geliyor :))) İznik için bir gün ayırmak yeterli.  Roma’dan Bizans’a, Selçuklulardan Osmanlı’ya birçok medeniyete ev sahipliği yapan önemli bir şehir İznik. Tarihte ilk defa altın paranın basıldığı yer olması nedeniyle “Altın Şehir” diye de anılıyor.  İznik'te ne yapılır?  Gezilecek tarihi yapıların hepsi birbirine yakın ve şehir merkezinde. Ayasofya Orhan camii, II. Murad Hamamı, Süleyman Paşa Medresesi, Çarşı Camii ve Eşrefzade Camii, İznik müzesi, Roma tiyatrosu yapılarını mutlaka ziyaret etmelisiniz.  Ben gittiğim yerlerden mutlaka birşey alırım, bana orayı hatırlatacak bir elbise, çanta, bardak hiç olmazsa bir magnet. Nilüfer Hatun Çini Çarşısı'ndan da hatıra olarak çini tabaklar aldım, her kullandığımda gitmiş kadar seviniyorum. Ç